Index

Home
Zoek faillissement
Indienen vordering
Contact met curator
Nog niet failliet-alert
Mijn alerts
Abonnementen
Volg faillissementen
Boedels te koop
Failliet per branche
Failliet in regio
Geografische info
Monitor services
Onze abonnementen
Debiteurenbeheer
Nieuwsarchief
Kenniscentrum
Mail webmaster
Ontvang nieuwsbrief
8d2005a983fbea53
4a1e5c5a28de61fa
Dienstverleners
Opzeggen
Voor curatoren
Voor journalisten
Uw link naar ons
Onze services
Disclaimer / gebruik

Ruim 300 schuldeisers van failliet D-Reizen hoeven nergens op te rekenen

 « terug

04-05-2021  print deze pagina

Goed te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl.

Ruim 300 schuldeisers van failliet D-reizen hoeven nergens op te rekenen
Richard Smit Jan Verbeek 4 mei

Deel via WhatsApp
Deel via Twitter
Deel via Facebook
Deel via LinkedIn
Deel via E-mail

Bewaar artikel in Mijn Nieuws

D-reizen, de grootste reisbemiddelaar van Nederland met 285 reisbureaus, bezweek een maand geleden onder een forse schuldenlast. Foto: Ramon van Flymen voor het FD
in het kort
Schuldeisers van het failliete D-reizen blijven met lege handen, wegens een vordering van de fiscus.
Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat de curatoren dinsdag hebben gepubliceerd.
Uitgebreid onderzoek naar de kort vr het faillissement doorgevoerde herstructurering en naar alle geldstromen volgt nog.
Ruim driehonderd schuldeisers van het failliete D-reizen zullen waarschijnlijk niets van hun geld terugzien, vanwege een hoge vordering van de Belastingdienst. De plots verdwenen merkrechten zijn weer terug in de boedel, maar naar alle geldstromen vlak voor het bankroet zal nog uitgebreid onderzoek worden gedaan.

Dat schrijven de curatoren Ton Tekstra en Karel Willemse in het eerste faillissementsverslag van de grootste reisbemiddelaar van Nederland, dat dinsdag is gepubliceerd. Ze geven daarin, bijna een maand na het faillissement, nog geen duidelijkheid over een doorstart van het reisbedrijf en welke partijen dat willen doen.

Meerdere bieders
Ze zitten nu middenin het biedingsproces van partijen die genteresseerd zijn in een deel van de 285 reisbureaus. Reisbemiddelaar Prijsvrij, onderdeel van een groep rond het Duitse supermarktconcern Rewe, zei eerder ongeveer de helft van de vestigingen te willen overnemen. Franz Bergman, die met Hillman Travel eerder 18 Belgische reiswinkels van de failliete touroperator Thomas Cook overnam, aast op circa vijftig vestigingen.

Verder is het mogelijk dat partijen die slechts enkele reisbureaus willen overnemen een gezamenlijk bod neerleggen of dat de vorige eigenaar Jan Henne De Dijn het bedrijf deels wil doorstarten. Touroperator TUI heeft de boeken van D-reizen wel bekeken, maar de curator vervolgens laten weten geen bieding te doen. Ook de supermarktfamilie Van den Broek, oprichter van D-reizen, ziet af van een bod.

Veel schuldeisers
D-reizen, werkgever van 1150 mensen, bezweek op 6 april onder een forse schuldenlast. Het bedrijf verloor in de coronapandemie zijn inkomsten door een gedwongen sluiting van reisbureaus en reisbeperkingen. De omzet viel, zo blijkt uit het faillissementsverslag, vorig jaar terug van een verwachte 500 mln naar een schamele 20 mln. Daarover werd ook nog eens een verlies geleden van 29 mln.

Het bedrijf uit Hoofddorp moest dit voorjaar wel geannuleerde reizen gaan terugbetalen aan consumenten. Het reisbureau kon die reissommen niet zelf ophoesten en heeft voor 43 mln aan tegoedbonnen voor reizen uitgegeven. Het faillissement werd aangevraagd toen in maart bleek dat D-reizen voor de terugbetalingen maar beperkt noodleningen kon krijgen uit het voucherfonds, dat de overheid had opgericht om reisbedrijven te helpen.

Reizigers komen met de schrik vrij. Zij krijgen hun voucher vergoed van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Andere partijen, waarvan een deel de krachten heeft gebundeld in een commissie van schuldeisers, moeten afwachten wat ze terugkrijgen. Behalve de fiscus en het UWV waren er 322 schuldeisers die samen bijna 2 mln claimen. Daarnaast is voor 43 mln aan reisvouchers uitgegeven. TUI, de grootste klant van D-reizen, heeft nog zo'n 9 mln tegoed. Ook Corendon, Prijsvrij en kleinere reisbedrijven gingen het schip in.

Fraudeonderzoek
De curatoren onderzoeken of in de aanloop naar het faillissement wel alles netjes is verlopen. Anonieme bronnen lekten vorige week naar de pers dat er miljoenen zijn weggesluisd, onder andere om leningen van aandeelhouders af te lossen. Andere partijen die de financin van het failliete D-reizen hebben doorgespit, bestrijden dat er geld is gegaan naar de eerdere Duitse eigenaar of naar de vorige directie.

De curatoren zullen een uitgebreid onderzoek doen naar de kort vr het faillissement doorgevoerde herstructurering en naar alle geldstromen die bij het moederbedrijf van D-reizen hebben plaatsgevonden. Daarbij wordt met name nageplozen wat vanaf maart is gebeurd met vouchergelden, terugbetalingen en NOW-subsidies.

In het faillissement is ook onderzoek gedaan naar de voormalige directeuren, die D-reizen eind 2020 overnamen van de Duitse reisonderneming Raiffeisen Touristik. Zij hebben de merknaam D-reizen vlak voor het faillissement van moederbedrijf D-rt Groep naar een privbedrijf overgeheveld. Die merkrechten zijn op 22 april weer aan de boedel teruggegeven, waarmee het onderzoek is gestaakt.

D-reizen werd in de jaren zestig als touroperator opgezet door supermarktondernemer Dirk van den Broek. Klanten van de supermarktketen konden aanvankelijk kassabonnen sparen en inleveren voor een vakantie bij het Italiaanse Gardameer. De franchiseondernemingen die onder de merknaam VakantieXperts opereren, die onderdeel waren van moederbedrijf D-rt van D-reizen, vallen buiten het faillissement.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/ondernemen/1382454/ruim-300-schuldeisers-van-failliet-d-reizen-hoeven-nergens-op-te-rekenen-nje1ca7J5EDg

Bron: FD
Login
Login voor curatoren, rechters-commissarissen, en premium-abonnees
Bedrijfsinsolventies in de maand juni 2024
Faillissementen
Schuldsaneringen
Surseances
Meer statistieken »
Aantal verslagen 254274
over ons