Index

Home
Zoek faillissement
Indienen vordering
Contact met curator
Nog niet failliet-alert
Mijn alerts
Abonnementen
Volg faillissementen
Boedels te koop
Failliet per branche
Failliet in regio
Geografische info
Monitor services
Onze abonnementen
Debiteurenbeheer
Nieuwsarchief
Kenniscentrum
Mail webmaster
Ontvang nieuwsbrief
da8c5c369078e6ef
ae8a8458d6b63b92
Dienstverleners
Opzeggen
Voor curatoren
Voor journalisten
Uw link naar ons
Onze services
Disclaimer / gebruik

Brussel wil vijf miljoen euro uittrekken voor ontslagen KLM-personeel

 « terug

06-05-2021 · print deze pagina

Brussel wil vijf miljoen euro uittrekken voor ontslagen KLM-personeel
De Europese Commissie wil vijf miljoen euro uittrekken om KLM-personeel dat vanwege de coronacrisis is ontslagen aan een nieuwe baan te helpen. Het geld is bedoeld om 1200 ontslagen werknemers om te scholen of te helpen een eigen zaak te beginnen, meldt de commissie vanmiddag. Zij verwacht dat KLM zelf 3,4 miljoen euro bijlegt.
De EU-landen en het Europees Parlement moeten nog wel met het plan instemmen. De commissie wil het geld putten uit een fonds voor mensen die hun baan verliezen als gevolg van globalisering, doordat hun werkgever bijvoorbeeld naar een goedkoper buitenland verhuist. Nederland had gevraagd om steun uit dat fonds, het EGF.
Met het EGF-geld kunnen KLM’ers die hun baan zijn verloren advies inwinnen over waar ze weer aan de slag zouden kunnen. Ze kunnen ook sollicitatietraining volgen of verhuiskosten vergoed krijgen als ze ver weg een baan vinden. Maar het geld kan ook worden gebruikt om werkgevers aan te moedigen de ontslagen werknemers in dienst te nemen, meldt de commissie.

Solidair
Ook Finland mag hulp verwachten. Voor vijfhonderd ontslagen medewerkers van vliegmaatschappij Finnair wil het dagelijks bestuur van de EU 1,8 miljoen euro vrijmaken.

,,Als gevolg van de Covid-19-pandemie is het aantal passagiersvluchten wereldwijd dramatisch teruggevallen”, zegt Eurocommissaris Nicolas Schmitt. Met het EGF-geld ‘tonen we solidariteit met de 1700 voormalige werknemers van KLM en Finnair’.

KLM meldde vorig jaar dat er zo'n 1500 mensen zouden worden ontslagen. Dat aantal kwam bovenop de KLM-medewerkers die gebruikmaken van de vrijwillige vertrekregeling, de uitzendkrachten en mensen met een aflopend contract die al moesten vertrekken én de medewerkers die in 2020 jaar en dit jaar jaar met pensioen gaan. In totaal verdwijnen bij de KLM Groep 4.500 tot 5.000 arbeidsplaatsen. De banen verdwijnen bij alle groepen van het KLM-personeel.

De luchtvaartmaatschappij riep vanmorgen het kabinet op de reisverboden en testverplichtingen te versoepelen, zodat reizen naar veilige gebieden weer mogelijk wordt. De luchtvaartmaatschappij sloot het eerste kwartaal van 2021 met een verlies van 1,5 miljard euro als gevolg van de strenge reisbeperkingen en lockdownmaatregelen.

Steun
Door de extra steun aan Air France van bij elkaar 3 miljard euro, waar onlangs een akkoord over werd bereikt, lukt het de onderneming sowieso om de zomermaanden door te komen. KLM vroeg nog geen extra steun aan. Vorig jaar stonden Nederland en Frankrijk al garant voor 10,4 miljard euro aan leningen en garanties.

Topman Benjamin Smith sprak de hoop uit dat vaccinatieprogramma’s en de invoering van reispassen ervoor zullen zorgen dat de grenzen snel weer opengaan en het vliegverkeer weer op gang komt. In het eerste kwartaal werden 4,8 miljoen passagiers vervoert. Dat was driekwart minder dan dezelfde periode een jaar eerder. Om de kosten te drukken nam de maatschappij afscheid van duizenden medewerkers. Smith benadrukt dat Air France-KLM ook de komende maanden sterk op de kosten zal letten.

Bron: AD
Login
Login voor curatoren, rechters-commissarissen, en premium-abonnees
Bedrijfsinsolventies in de maand januari 2024
Faillissementen
Schuldsaneringen
Surseances
Meer statistieken »
Aantal verslagen 254274
over ons